Dag 17 – dinsdag 11 oktober
We vertrokken met zonsopkomst uit Enkhuizen. Na het ontbijt gingen we bootcamp doen. Lammert (een vriend van kapitein Wiebe) was deze ochtend de instructeur. We deden een soort warming up met strekoefeningen en yoga. Het was heel fijn en leuk.

Daarna gingen we aan de zelfstudie. In de pauze gingen we de zeilen hijsen. We moesten tegen de wind in dus we zijn een paar keer overstag gegaan. Daar hebben we mee geholpen tussen de zelfstudie door. Na de lunch hebben we nog een beetje zelfstudie gedaan, omdat we ’s ochtends wat tijd te kort kwamen door het helpen op het dek.

Later gingen we de zeilen laten zakken, omdat er helaas niet genoeg wind meer was. Toen gingen er een paar mensen zwemen. Echt super stoer, want het was volgens mij heel erg koud! De rest van de middag hadden we wat vrije tijd. Toen hebben we een beetje op het dek gezeten en kralenarmbandjes gemaakt. Toen kwamen we in Amsterdam. Na het avondeten gingen we debatteren. En daarna naar bed.

~ Julia Ruizendaal

Rond lunchtijd belanden we zijn we op het Markermeer en zetten we koers richting Hoorn. De trainees hebben al een tijdje geen zeiltraining meer gehad aangezien we sinds het weekend bijna alleen maar op smalle kanalen hebben gevaren om van Zeeland naar het Markermeer te komen. Tijd om te zeilen dus! Lisa geeft een theorielesje op het dek over wind en koersen en ik sta een tijd aan het roer. Heerlijk genieten terwijl we over het water racen! Na het lesje mag iedereen zelf kiezen of ze aan dek blijven om te helpen met het zeilen of binnen hun eigen dingen gaan doen. Het is mooi weer en veel leerlingen kiezen er gelukkig voor om lekker aan dek te blijven.

Aan het einde van de middag krijgen we een mooi plekje toegewezen in Hoorn bij de jongens van de Bontekoe. Veel van ons zijn niet eerder in Hoorn geweest, waaronder ikzelf, en dus krijgt iedereen de tijd om even lekker door het stadje te wandelen. Ook Lisa, Walther en ik maken een wandeling en strijken even neer op een terrasje voor een drankje. Soms is het fijn om heel even niet alert te hoeven zijn en gesprekken te voeren zonder meeluisterende oortjes van de trainees 😉

Aan boord krijgen we weer een heerlijke maaltijd voorgezet door Jeroen. Walther doet een korte tussentijdse evaluatie met de leerlingen zodat iedereen weer even zijn/haar ei kwijt kan waar nodig. Ik zit ondertussen in de slaapkamer om een online informatiebijeenkomst te geven voor de stichting. Na dagenlang stoeien met mijn hotspot en internet op mijn laptop, gaat dat wonder boven wonder helemaal goed!

~ Marybeth (begeleider)