Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Ties Hoogstraten van het Rijnlands Lyceum uit Oegstgeest aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 19 – woensdag 7 februari  – Skiën in Rauland 

Vandaag was onze eerste trip naar het skigebied in Rauland en iedereen had er enorm veel zin in. Na wat gedoe met het aankrijgen van ijskoude skischoenen konden we vertrekken. Na een korte rit in de bus kwamen we aan bij een enorm mooi skigebied. De pistes waren mooi geprepareerd en voor de liefhebbers waren er ook genoeg off-piste mogelijkheden. Het aanbod in piste niveaus was ook erg breed. Er waren blauwe, rode en zelfs een paar zwarte pistes.

Het was erg mooi weer, alhoewel het ook extreem koud was, -15°C. De zon scheen, dus het zicht op de pistes was goed en we konden genieten van alle mooie uitzichten boven op de bergen.

Al snel kwamen we erachter dat iedereen in de groep het skiën of snowboarden al snel onder de knie heeft gekregen. De mensen die nog nooit geskied of gesnowboard hadden, gingen nu zonder moeite van alle rode pistes af. T&T Wintersport, oftewel de skiles van Tom en Ties, heeft goed zijn werk gedaan in Raukleiv.

Na een tijdje skiën was het tijd voor de lunch. Asbjørn had heerlijke worstjes en pannenkoekjes meegenomen die we op het vuur buiten konden braden. Nadat iedereen zijn buik vol had gegeten en opgewarmd was gingen we er weer snel vandoor om door te skiën, want iedereen had het ontzettend naar hun zin.

Na een lange, vermoeiende, maar erg leuke dag skiën moesten we helaas weer terug naar de campus. Iedereen heeft een super leuke dag gehad en hun skills verbeterd.

Dag 21 – vrijdag 9 februari  – Slapen in de Sneeuw: Snowcave Bouwen en Overnachting

Slapen in een snowcave was wat vandaag op de planning stond. Het was erg koud op de plek waar we zouden slapen, -23°C. Hierdoor was het erg spannend maar gelukkig had iedereen er ook heel veel zin in. Na het ontbijt moesten we snel inpakken om te vertrekken. Iedereen had al zijn warmste kleding meegenomen in de hoop een beetje warm te blijven.

Toen we arriveerden op de plek waar we de snowcaves gingen graven, was het erg mistig en kon je niet veel zien van het landschap om je heen. We begonnen meteen met graven, want Asbjørn vertelde ons dat het wel vier uur kan duren voordat je klaar bent, dus we hadden geen tijd te verliezen. Het graven hield ons lekker warm, dus dat was erg fijn.

Na een tijdje graven begon de mist op te klaren en konden we eindelijk zien waar we waren. Het landschap was prachtig. Het voelde alsof je in de middle of nowhere was, terwijl we in werkelijkheid een paar honderd meter van de weg waren verwijderd. Het leek ook of het steeds warmer werd door de zon.

Tom begon zich slecht te voelen en moest hierdoor helaas een pauze nemen in een nabij hutje. Hier is hij gebleven totdat hij weer genoeg energie had en opgewarmd was. Daarna heeft hij weer gezellig meegedaan met de rest van de groep.

Toen het donker begon te worden begonnen we met koken. Doordat iedereen het de hele dag warm genoeg heeft gehad, hebben we een inschattingsfout gemaakt. Tijdens het koken bewoog iedereen veel minder en koelden we veel te snel af. Vooral onze voeten en handen werden erg koud. Na snel wat gegeten te hebben dook iedereen zijn eigen cave in. Hier was het namelijk veel warmer dan buiten.

Tijdens het slapen kreeg iedereen het gelukkig langzaam weer warm. Het was ook erg knus in de meeste caves, dus de lichaamswarmte van iedereen werd goed vastgehouden (je sliep met 4 personen in één cave). Iedereen was erg moe na de actieve dag, dus slapen was geen probleem. Volgens mij hebben sommigen hier zelfs beter geslapen dan in bed.