Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Aron Lorier uit Wageningen aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 31 – maandag 19 februari – Start van de Expeditie: Berg op!

We werden om 7.30 gewekt door de Walterwekservice. Hierna hebben we om acht uur ontbeten en daarna nog de allerlaatste dingen ingepakt voor de vijfdaagse expeditie over het Lifjell bergplateau. De planning was om om negen uur klaar te zijn, maar dat was niet gelukt. Dit werd uiteindelijk kwart over 10. Toen alles was ingepakt zijn we naar het startpunt gereden. Daar nog alles klaarmaken, pokes om, ski’s aan een gaan.

De expeditie begon direct met een klim van 300 hoogtemeters de berg op. Voor veel van ons was het lastig om met de sleeën de berg op te komen. Maar gelukkig had iedereen zogenaamde skins onder zijn ski’s en is het uiteindelijk toch gelukt. Tijdens de lunch had Birk, één van de assistenten van Asbjørn, een leuke verrassing voor ons. Hij haalde namelijk een cake, bus slagroom en blikfruit uit zijn tas en maakte daar ter plekke een taart van. Toen we erachter kwamen dat hij jarig was hebben we gezongen en kregen we allemaal een stuk van de taart. Geserveerd op een schep.

Na de lunch was het tijd voor de laatste hoogtemeters en toen kwamen we aan bij de plek waar we het kamp gingen opbouwen. Eenmaal aangekomen hebben we de tenten opgezet tussen de bomen voor de mensen die “binnen” wilden slapen. De mensen die buiten gingen slapen, hadden een gat in de sneeuw gegraven en een muur eromheen gebouwd tegen de wind. Na het opbouwen van het kamp hebben we gegeten bij het kampvuur en daarna was het bedtijd.

Dag 32 – dinsdag 20 februari – Expeditie dag #2, op naar de Hut

We begonnen de dag met het ontbijt: porridge oftewel havermout. Na het ontbijt hebben we het kamp snel afgebroken en de pokes weer ingepakt voor de komende trip. Ski’s onder en de eerste challenge wacht al direct naast het kamp: een steile heuvel die ervoor zorgt dat de pokes gaan kantelen. Na het overwinnen van deze heuvel was de weg vrij vlak naar de hut. De reis verliep voorspoedig en voor de lunch was iedereen aangekomen bij de hut.

Bij de hut werd het kamp dit keer snel opgebouwd. Hier werden niet alleen tenten opgezet, maar sommigen kozen er ook voor om in de hut te gaan slapen (er waren 6 bedden). Ook kozen er mensen voor het bouwen van een snowcave. Het bouwen van deze cave heeft uiteindelijk de rest van de dag geduurd, maar het is gelukt. Verder werden er nog wakken in het meer gemaakt voor water en voor vis, wat ’s avonds een vis gaf voor de mensen die wouden proeven. Na het eten werden er nog kaartspelletjes gedaan en daarna ging iedereen naar bed.

Dag 33 – woensdag 21 februari – Expeditie dag #3, IJsvissen en Tocht naar de Local Peak

Woensdag begon met hetzelfde ontbijt als de dinsdag, alleen hoefden we na het ontbijt geen kamp af te breken omdat we hier nog een nachtje blijven. Woensdag stond in teken van een beetje rust en leuke dingen doen. De groep werd in tweeën gesplitst, één groep ging met ski’s richting de local peak Røysdalsnuten en de andere groep ging ijsvissen. De groep van de peak climb kwam terug met foto’s van het mooie uitzicht en de groep van het ijsvissen kwam terug met een paar vissen. ’s Avonds speelden we weer kaartspelletjes in de hut en daarna ging iedereen naar bed. Morgen de vierde dag van de expeditie!