Van 20 januari t/m 2 maart 2024 zijn twaalf middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur in Noorwegen met Jouw Noorderlicht 2024. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Wiktor Stefanik van het Porteum uit Lelystad aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

20 januari – Vertrek NL en aankomst Noorwegen
Wij ontmoetten elkaar op Schiphol. Eerst werd er een groepsfoto door onze ouders genomen en daarna was het tijd om afscheid te nemen en richting het vliegtuig te gaan. Onderweg naar het vliegtuig was er een veiligheidscontrole bij de douane. Na de veiligheidscontrole gingen wij richting het vliegtuig. Na één uur wachten bij het vliegtuig gingen wij instappen. Voor mij was vliegen extra spannend omdat het mijn eerste vlucht was. De vlucht verliep gelukkig goed en ik genoot van het uitzicht. Alleen tijdens de landing had ik druk in mijn oren. Wij waren op het vliegveld in Sandefjord aangekomen. Daar hebben wij onze bagage opgehaald en wij werden opgehaald door onze outdoor-gids Asbjørn. Voordat ik in Asbjørns busje stapte heb ik alvast skischoenen gepast. Onderweg naar de Campus in Seljord sneeuwde het best hard en er lag veel sneeuw op de weg. Aron begon zich ook steeds slechter te voelen. Toen wij in Seljord waren aangekomen heb ik het huisje bekeken en een kamer uitgekozen. Aron was met Selma door Asbjørn naar de dokter gebracht, omdat hij zich heel slecht voelde. In de tussentijd kregen wij door twee studenten, Aron en Andreas, een rondleiding door ons huisje. Daarna gingen wij avondeten. Ik had een grote empanada genomen. Daarna kregen wij nog een rondleiding door het hoofdgebouw.

21 januari – 2e dag op de slee en het brandalarm ontdekken

Iedereen wordt wakker door het geklop van Walther. Als iedereen is opgestaan dan gaan wij ontbijten in het hoofdgebouw. Daar krijgen wij te horen dat Aron een blindedarm ontsteking had opgelopen en dat hij daarvoor geopereerd moest worden. Na het ontbijt kregen wij een rondleiding door het zelfstudiegebouw. Daarna begon onze eerste zelfstudie. Na de zelfstudie kreeg iedereen een warme lunch. Daarna gingen we met Asbjørn mee om slee matjes te pakken. Asbjørn wijst ons een goed sleeveld aan. Eerst wordt er ingesleed zodat het matje daarna sneller gaat en minder door het sneeuw zakt. Na het insleeën is er een snelle baan ontstaan waar ik lekker snel vanaf sleede. Toen ik klaar was met sleeën heeft Asbjørn geschikte ski’s voor mij uitgezocht. Daarna ging ik weer naar buiten om de ski’s te testen. Toen ik naar beneden gleed, lukte het mij niet om af te remmen en ik ging onderuit doordat ik in een sneeuwhoopje reed. Daarna ging ik naar het hoofdgebouw om te avondeten. Na het avondeten was het tijd om het dorpje te verkennen, onderweg kwamen wij Selma tegen die terugging naar de Campus. Alle supermarkten waren op die dag gesloten, dus wij gingen na een stukje door het dorpje gewandeld te hebben weer naar de Campus. Er werd popcorn in de oven gedaan (iedereen dacht dat het een magnetron was). Stan doet de deurtje open om te kijken of de popcorn klaar is, uit de oven komt een grote hoeveelheid waterdamp. Enkele secondes later gaat het brandalarm af over de gehele Campus. Iedereen gaat naar buiten naar de verzamelplaats. De oven wordt snel door een van de begeleiders gecheckt en het alarm wordt uitgeschakeld. Iedereen mag dan weer naar binnen. Ik ga dan het hoofdgebouw verkennen. Ik had de sportschool uitgeprobeerd, getrefbalt en gepoold.

22 januari – 3e dag op de campus en langlaufen
Walther maakt weer iedereen wakker. De dag begint weer met een heerlijk ontbijt. Na het ontbijt hebben wij drie uurtjes zelfstudie. Daarna hebben wij nog lunch. Na de lunch gaan wij langlaufen op een besneeuwt veld. Asbjørn leert ons hoe je een helling moet beklimmen en hoe je jezelf snel kan voortbewegen tijdens het lopen op ski’s. Daarna gaan wij terug naar de Campus voor het diner. Na het diner was er nog een uurtje zelfstudie. Na de zelfstudie heb ik getraind in de sportschool en tafelvoetbal gespeeld. Daarna was het tijd voor avondeten. Tijdens het avondeten had ik tosti’s in een broodrooster gemaakt en daarna met boter besmeert. De tosti’s waren heel lekker. Na het avondeten hebben wij Cards Against Humanity gespeeld en er was nog een filmavond.

23 januari – 4e dag en tijd voor de sauna en kampvuur
De dag begint met geklop op de deur en met een lekker ontbijt. Na het ontbijt hebben wij drie uur zelfstudie. Daarna is het lunchtijd en na de lunch verzamelen we bij de opberg ruimte. Asbjørn verteld over de expeditie en de uitrusting die wij nodig gaan hebben tijdens de expeditie. Daarna gingen wij de uitrusting voor de expeditie verzamelen. Nadat wij alle uitrusting hebben verzameld, oefenen wij nog met het opvouwen van tenten. Daarna is het tijd om vuur te maken. Iedereen pakt wat hout en de sneeuw wordt weg geschept. Wij krijgen uitleg van Asbjørn en er worden drie teams gemaakt die zo snel mogelijk vuur moeten aanmaken. De aanmaak van het vuur verloopt wat moeizaam omdat het hout nat was van de sneeuw maar uiteindelijk is mijn team op de tweede plek geëindigd. Wij genieten nog even van het kampvuur en daarna gaan wij naar binnen om uitleg te krijgen over hoe je moet klimmen en zekeren. Daarna is er nog diner en een uurtje zelfstudie. Na de zelfstudie had ik bij de klimmuur gekeken en gepoold. Daarna was ik nog naar de Sauna gegaan. Om van de Sauna af te koelen ben ik in sneeuw gaan liggen. Daarna was het tijd voor het avondeten. Tijdens het avondeten heb ik weer lekkere tosti’s gegeten. Na het avondeten heb ik Cards Against Humanity gespeeld. Ook hebben wij gehoord dat Aron morgen uit het ziekenhuis mag. Op het einde heb ik nog bij het kampvuur gezeten.