Dag 8 – zondag 2 oktober
Vandaag zijn we, na een bootcamp op de kade, vertrokken uit Willemstad met als einddoel Boskoop. Een flinke afstand en daarmee ook een flinke tocht. Van tevoren was niet helemaal in te schatten of we de spoorbrug van Gouda, die maar een paar keer per dag open gaat, op tijd zouden halen. Het zou in elk geval krap worden.

’s Ochtends is er weer hard gewerkt aan de schoolopdrachten, terwijl het buiten een mooie dag was en we op de motor en de fok voeren door de mooie kronkelige Hollandse IJssel. Soms is het leven van een leerling hard.. Na het schoolwerk kon er echter ook genoten worden van do zon buiten en het fraaie Groene Hart Landschap. Die middag hebben we ook een debatoefening gedaan. Aan de hand van zelfbedachte stellingen, bijvoorbeeld ‘witte chocolade moet verboden worden’ leerden de trainees hoe je een argumentatie kunt opbouwen, of hoe je slimme debattrucjes kunt toepassen. Iedereen deed met volle overgave mee, debatteren blijkt leuk te zijn! Dit gaan we deze Koers nog een keer doen in een lagerhuisdebat.

 

In de buurt van Gouda aangekomen zagen we al aankomen dat we de spoorbrug niet op tijd zouden halen. Ter plekke besloten om in plaats van twee uur te gaan liggen wachten we de overnachting in Gouda zouden gaan maken.
Bij de Julianasluis kwamen er gasten aan boord, die er in Gouda weer vandoor gingen. Een van die gasten van het dochtertje van Merel die, als derde begeleider, ook in Gouda afscheid nam van De Groene koers. Na heel veel knuffels is ze weer naar huis gegaan.

In Gouda hebben we voor het eerst iets minder gezond gegeten.. patat. Maar wel heel lekker 😊. Daar ontdekten we ook dat de popronde precies die avond Gouda aan aandeed. Met groepje trainees hebben we nog twee optredens bekeken voordat het bedtijd was. Het was weer een verrassende dag, maar uiteindelijk mooier dan van tevoren gepland. We beginnen er al bijna aan te wennen.

 ~ Walther Lenting (begeleider)