“Ik leef voor de oceanen maar als ik wacht tot ik eindelijk klaar ben met school, zijn de oceanen helemaal leeggevist”

– Blog door Merel Collenteur, docent tijdens Groene Koers ’21:
We zitten midden in de keuken, het hart van het schip de Vrijbuiter, op een voorraadkist vol met eten. Om ons heen wordt gekookt, gestudeerd en zachtjes gepraat. In mijn ogen staan tranen door de woorden van Ruben (15 jaar). ‘Ik voel me vaak machteloos en woedend, ik zit de hele dag op school terwijl ik nu in actie wil komen. Ik leef voor de oceanen maar als ik wacht tot ik eindelijk klaar ben met school, zijn de oceanen helemaal leeggevist’.

Mijn eerste behoefte is om hem gerust te stellen, maar niets in mij kan dat. Ik besluit om met hem te delen dat ik op zijn leeftijd met dezelfde gevoelens van machteloosheid, ongeloof en woede rondliep.

Want dat deze gevoelens er zijn bij jongeren staat vast. Grootschalig onderzoek laat zien dan meer dan 50% van de jongeren tussen de 16 en 25 zich machteloos, angstig, schuldig of verdrietig voelt over het klimaat. Gelukkig maar, wil ik bijna zeggen, want het voelen van deze pijn maakt ook dat we in actie kunnen komen. Maar na het zoveelste deprimerende verhaal over de aantasting van de aarde, zakt de moed je soms in je schoenen. Hetzelfde blijven doen als voorheen en je hoofd in het zand steken liggen dan op de loer.

‘Waar zou jij nu al mee kunnen en willen beginnen, ook al heb je nog een paar jaartjes school te gaan?’ vraag ik Ruben. Hij heeft veel ideeën, maar het voelt voor hem nog niet als een eenduidig plan. Daar wilde hij verandering in aanbrengen tijdens De Groene Koers!

Nu, twee maanden later, is Ruben ‘leerlingleiding’ tijdens de jaaractie over plastic soup op school. In plaats van zich machteloos te voelen en zich klein te maken, spreekt hij zich uit en zet hij zijn gevoelens om in daden. Hiermee gaat hij een positieve impact maken met andere leerlingen, de docenten en het schoolbestuur.

Ruben heeft zijn manier gevonden waarop hij anderen mee kan nemen in zijn verhaal over schonere oceanen waar nog vissen rondzwemmen! Ik ben super benieuwd wat dat allemaal gaat opleveren.

Een paar dagen na afloop van De Groene Koers schrijft Nina Polak een artikel in de Correspondent met de titel ‘Klimaatdepressie is geen officiële diagnose, en dat is maar goed ook’. In dit artikel omschrijft ze hoe de klimaatcrisis negatieve invloed heeft op onze mentale gezondheid. Hiernaast legt ze het persoonlijke verhaal van Greta Thunberg, die op het moment dat ze zelf in actie kwam, mentaal opbloeide.

Wil je ook ontdekken op welke manier jij je wilt uitspreken of hoe je positieve impact kunt maken? Zeil dan mee met onze Groene Koers!

Link naar artikel: https://decorrespondent.nl/12883/klimaatdepressie-is-geen-officiele-diagnose-en-dat-is-maar-goed-ook/1154877055904-3fe632d2