Dag 11 – woensdag 5 oktober
We aten bij het ontbijt met yoghurt met appeltjes en brood met beleg. Daarna gingen we aan de zelfstudie. We waren niet aan het varen, maar lagen aan wal, dus konden we ons makkelijker concentreren. We gingen door tot aan de lunch.

Na de lunch gingen we naar Maak, daar zitten meerdere bedrijven op een terrein. Eerst gingen we een klein bedrijfje bezoeken waar een man met plastic huisafval spullen ging maken. Hij sorteerde het plastic op kleur en daarna stopte hij ze in een machine die het versnipperde. Na het versnipperen kon het in een andere machine direct gesmolten worden en in een mal gedaan worden. Of het kon omgesmolten worden tot een laag plastic draad wat daarna in de 3D printer kon. Hij had al een meerdere dingen gemaakt: bloempotten, klipjes, een stoeptegel waar een plantje in kon en ook nog tollen. 

Na dit bedrijf bezocht te hebben, gingen we nog even rondkijken op het terrein van Maak. We bezochten een bedrijf van een vrouw die van schapenwol vegetarische vachten maakte om als kleed gebruikt te worden. Ook maakte ze van lelijk wol plantenvoeding en wollen ‘kleden’ die gebruikt kunnen worden in plaats van een grafkist. Ook geeft ze regelmatig workshops. Ten slotte gingen we nog een bedrijf op het terrein van maak bezoeken, dit bedrijf deed dingen met 3D printen, dit was geen duurzaam bedrijf, maar het was wel interessant om de andere kant te zien van hoe het gaat. Na Maak bezocht te hebben, gingen we terug naar de boot. We mochten nog even Haarlem in om de winkels te bekijken. Nadat we terug waren uit de stad gingen we avondeten en nog even spelletjes doen voor het avondeten.

~ Liesl Oderwald