Van 21 januari t/m 4 maart 2023 zijn negen middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur met Jouw Noorderlicht 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is Viggo aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!

 

Dag 8: Zondag 29-01-2023 

Deze ochtend hadden we het best wel chill. We hadden een beetje een uitslaap dag, of nou zo voelde het niet, maar vergeleken met de andere dagen was het wel fijn. We sliepen tot ongeveer 08:45/09:00 uur en daarna gelijk door naar het ontbijt waar we uiteindelijk pas zaten om 09:30. We hadden natuurlijk weer een geweldig ontbijt, want wow wat kan die chef dat goed. Er waren pannenkoeken, croissantjes, keizerbroodjes en nog veel meer lekkere dingen. Ik vond zelf de pannenkoeken het lekkerst. Na het ontbijt ging ik samen met Riemer een potje tafelvoetballen tegen de chef. Helaas hebben we dik verloren. 10 – 0 🙁.

De rest ging toen alvast omkleden voor het skiën en snowboarden wat we daarna gingen doen. Om 11 uur moesten we verzamelen bij het busje waar Asbjorn en zijn zoontje Magnus ons stonden op te wachten. We kwamen rond 11:20 uur aan op de piste en we begonnen gelijk. Asbjorn had in het busje al verteld dat hij ons zou droppen en dan ons kwam ophalen rond 15:30 uur. Ook had hij al boodschappen gedaan zodat wij onze eigen worstjes konden braden op het vuurtje wat we hadden gemaakt. Blijkbaar had ik 1 worstje teveel op, waardoor sommige mensen maar 1 worstje hadden. Er waren ook 2 worstjes in het vuur gevallen (kwam niet door mij). We hadden het allemaal naar ons zin. De mensen die nog nooit hadden gesnowboard of geskied gingen echt al een stuk beter de berg af dan dat ze dat voor het eerst deden. Asbjorn was een kwartiertje later dus we vertrokken pas om 15:45.

 

Zelfstudie met een uitzicht

Toen we terugkwamen bij onze huisjes konden we ons snel omkleden en daarna moesten we gelijk door naar onze zelfstudie. Om 16:30 begon de zelfstudie en we moesten doorwerken tot 18:30. Voor twee uurtjes dus. Ik mocht van Evelien naast het studielokaal zitten waar ik iets meer rust had en ook een veel mooier uitzicht. Het was best lekker om helemaal alleen te werken, ook al ben je wel sneller afgeleid. Na onze zelfstudie hadden we een half uurtje vrije tijd en daarna gingen we alweer eten.

In de avond eten we altijd gewoon brood, maar deze keer hadden we ook nog ander eten gekregen van wat de Noorse studenten in de middag hadden gegeten. Het was Aardappel puree met plakken ham (met jus) en groente. Natuurlijk was het weer veel te lekker. Als dessert hadden we brownie waar ik echt van kon genieten. Na het eten ben ik heel lang gaan tafeltennissen met Riemer. Ik heb helaas maar 1 keer een potje gewonnen maar het was wel de hele tijd veel te spannend. Uiteindelijk was Riemer er klaar mee, dus ging ik naar de andere die in de filmzaal ‘Wie is de mol’ aan het kijken waren. Rond 21:45 ging ik terug naar mijn huisje/kamer. Ik heb nog even een film gekeken en daarna ging ik lekker naar bed. 

 

Dag 9: Maandag 30-01-2023 

We moesten gisteren een zakje met broodjes maken voor het ontbijt van vandaag. Ik had dat niet gedaan, want gisteren had ik daar echt geen zin in. Ik heb dus niet ontbeten. 07:30 begonnen we weer aan de zelfstudie. De concentratie was goed iedereen heeft alles afgekregen. Om 11:15 waren we klaar en konden we gaan lunchen. We aten restjes van de afgelopen week. Plakken ham, lasagne, salade, pasta met gehaktballen en aardappelpuree. Na de lunch moesten we ons verzamelen in de gymzaal. Riemer en ik waren daar al aan het tafeltennissen omdat we op het moment echt verslaafd zijn.

Expeditie

 

Asbjorn en Olav gingen ons dingen uitleggen over de expeditie die we van woensdag op donderdag gaan doen. Asbjorn begon met het uitleggen over hoe je je slaapzak moet gebruiken, wat voor kleding je aan hebt tijdens het slapen en waarom het belangrijk is dat je niet pas als je het koud hebt de slaapzak in gaat. Ik kreeg een gele slaapzak. Als ik heel eerlijk ben was die echt lelijk maar gelukkig wel warm en daar gaat het om. Nadat we dit hadden gedaan bracht Olav ons naar de werkplaats waar hij ons een pulk, scheppen en nog meer dingen gaf. Een pulk is zo’n oranje slee waar je dan je spullen in kan leggen zodat je niet alles hoeft te dragen maar het gewoon achter je aan kan slepen. We brachten onze pulks naar de gymzaal en kregen daar een tent en een kitchenset. We ging oefenen met hoe je een tent opzet en hoe je sneeuw kookt om water te krijgen.

 

Olav vertelde mij en mijn tentmaatje Sammy dat we te snel onze tent op wilde zetten en dat het daarom een beetje fout ging. We wilde als eerste klaar zijn maar uiteindelijk waren we de laatste. Het sneeuw koken om water te krijgen was heel makkelijk. Je moet olie in de brand steken dan beschermen dat de wind het niet uitblaast en dan je pannetje met sneeuw erop. Wacht max 10 minuten en je hebt zojuist je eigen water gemaakt (soort van dan). Hierna gingen we aan het diner waar we pasta cacio e pepe aten met verschillende groente doorheen. Dit was ook weer veel te lekker. Toen we klaar waren hadden we een half uurtje omkleed tijd om ons voor te bereiden op de groepsactiviteit.

Sneeuwpoppen wedstrijd

We waren klaar, stonden buiten, keken naar Evelien en Vincent, en ze zeggen: “We gaan een wedstrijdje doen. Wie kan de mooiste, beste, grootste sneeuwpop maken.” Ik was met Riemer, Sammy, Sanne en Misha in het team. Riemer ging gelijk zoeken voor een wortel en rozijnen, Misha en Sanne pakte nog wat schepjes en Sammy en ik gingen sneeuw bij elkaar graven. Evelien kwam opeens naar ons toe en vertelde ons dat je misschien iemand kan ingraven wat je ook op het strand doet. Wij vonden dat een heel goed idee dus ik wilde gelijk gaan liggen. Niemand was het daarmee eens wat ik was ’te lang’ helaas. Sammy ging in de sneeuw. Wij deden gelijk ons best om hem heel goed in te graven en dat lukte ook. Sammy voelde alleen zijn benen niet meer, doordat hij natuurlijk vol in de sneeuw lag. Er zat sneeuw in zijn schoenen en broek, dus daarom dat hij het zo koud had. We gingen door met detaileren. Ik maakte de mooiste sneeuwbenen en sneeuwschoenen, Riemer maakte zijn schouders en Misha en Sanne maakten zijn armen. Zo is de taakverdeling best goed gemaakt. De wortel gebruikte we uiteindelijk niet meer voor de neus, want Sammy had al een neus. We gebruikte het voor iets anders. De wortel was gebroken dus we hadden 2 kleine stukjes en 1 grote. We deden ook iets om de grote heen terwijl de twee kleine stukjes om de het grote stuk heen lagen. Zijn stokarmpjes lagen er naast/op.

De andere groep maakten een hele dikke drol sneeuwpop met langlauf ski’s en stokken. Het hoofd was een basketbal met een muts erop, en de armen waren takken. Allebei de sneeuwpoppen waren klaar en Evelien en Vincent begonnen te overleggen wie er won. Drie categorieën waren er. Categorie 1) hoeveelheid sneeuw, 2) creativiteit en 3) afwerking. Met de hoeveelheid sneeuw had de andere groep dik gewonnen. We kregen allebei de punt voor creativiteit en de punt voor afwerking… Kregen we ook allebei. Mijn groep was het er echt niet mee eens, maar vooral ik niet. Ik had zo mijn best gedaan op de schoenen, Riemer op de schouders en wortel en Misha en Sanne op de armen. We waren teleurgesteld.

Chocolade inslaan

Evelien, Riemer, Sammy, Thijmen en ik gingen hierna naar de supermarkt. Het was 20 minuten lopen vanaf de campus. Het was heel erg glad door al het ijs. Ik heb heel veel chocola ingeslagen voor de aankomende twee weken. Het kostte €25. Duur maar het is het waard. Op de terugweg viel Thijmen best wel hard op het ijs. Het zag er pijnlijk uit maar hij zei dat het wel meeviel. Toen we terug waren gingen we bijna gelijk eten. We aten brood zoals altijd. Na het eten keken we een serie over een musical wereld. Het was op zich wel leuk maar na één aflevering ging ik naar bed.