Van 21 januari t/m 4 maart 2023 zijn negen middelbare scholieren en twee begeleiders op avontuur met Jouw Noorderlicht 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Dit keer is Misha weer aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!

Skiën in Rauland en traditionele volksmuziek

Dag 27 – Donderdag 16 februari

Vandaag was het weer lekker vroeg opstaan… om 8:30 moesten we klaar staan voor vertrek, dus om 7.45 aangekleed en ingepakt aan het ontbijt zitten! We hadden weer een dagje snowboarden/skiën in het grote skigebied. Maar vandaag zouden we na het skiën een andere afsluiting hebben dan normaal, dus moesten we ook normale kleding en schoenen mee. Eenmaal bij het skigebied (Rauland) aangekomen, na bijna 1,5 uur rijden (!), konden we meteen beginnen. Viggo en Femke bleven binnen helaas, vanwege Viggo’s sleutelbeen die gebroken is en Femke had veel hoofdpijn.

Skiën in Rauland Misha Wylde Leren   Skiën in Rauland Misha Wylde Leren  Skiën in Rauland Misha Wylde Leren

Ik, Sanne, Sammy en een paar noren (de snowboarders) kregen een soort privéles van Suzie. Suzie was mee geweest op de snowcave-trip en blijkt dus ook goed te kunnen snowboarden ☺. Ik heb in ieder geval veel goeie tips gekregen, al ben ik nog steeds een paar keer goed hardgevallen toen ik, Vincent, Suzie, Sammy en Thomas (leerling van de folkehogskule) een tochtje gingen maken over het skigebied. Verder heeft iedereen goeie progressie gemaakt in zijn/haar ski/snowboard kunsten; Thijmen is van de zwarte piste afgegaan en off-piste. Nu wil die niet meer de normale pistes gebruiken ☺. 

Universiteit Noorwegen Wylde Leren

Rond 4 uur was de ski-dag voorbij en kregen we bij de Noren in het hotel diner. Lekker pizza gegeten! Hier moesten we ons ook omkleden voor de rest van de avond. Sammy was vergeten andere schoenen mee te nemen dus die liep rond op zijn snowboardschoenen. Na het diner zouden we naar een universiteit gaan in de buurt en daar een rondleiding krijgen, samen met de noren, waarna we naar een concertje zouden gaan in die universiteit. 

De universiteit was 10 minuutjes rijden van het hotel, dus dat viel reuze mee. Toen we bij de universiteit aankwamen hadden we eerst een half uurtje dat we zelf mochten rondlopen. Ik, Sanne en Viggo zijn meteen backstage gegaan (ik denk dat het eigenlijk niet de bedoeling was dat we daar waren). We zijn eerst naar de kelder gegaan (daar waren meer mensen) en zijn daar een deur binnen gegaan. We kwamen uit in een soort gang met allerlei deuren, dus die hebben we allemaal open gemaakt. Het waren veel opslagruimtes. Eén deur bleek de nooduitgang te zijn van de concertzaal, dus toen kregen we een voorproefje van het concert aangezien ze aan het repeteren waren. 

Concert Noorwegen Wylde leren

Om 19.00 begon de rondleiding. Eerst kregen we een presentatie van een aantal leerlingen en kregen we een paar filmpjes te zien over de school. Dit was best interessant, maar het was heel erg langdradig en op een gegeven moment werd het heel erg saai. Op deze universiteit studeren de studenten veel culturele en traditionele Noorse muziek en dansen studeerde, traditionele meubels en kleding ook. In ieder geval, Noorse tradities onderzochten en voortzette. Daarna begon de rondleiding. We hebben een dans/muziek kamer gezien, de metaal-bewerken-kamer, houtsnijwerk-kamer en textielkamer. Hier vertelde steeds een leerling die die richting gekozen had wat het nou inhield.

 

Na de rondleiding gingen we naar het concert. Dit bleek een opvoering te zijn van 4 landen, waar ze elk 4 volksmuziek-stukken zouden opvoeren uit hun eigen land. Dit was leuk om te horen, maar ik was zo moe na zo’n hele dag dat dit vrij saai werd, maar het laatste land (Spanje) was wel mijn favoriete muziek. Na dit concert moesten we nog ruim een uur naar huis rijden. Dit werd nog een kwartiertje uitgesteld omdat Erik de viool wou uitproberen van één van de artiesten. Hij kan het goed! Uiteindelijk waren we net voor 23.00 thuis. Alle ski-spullen snel weer opruimen en naar bed toe. Ik vond het een zeer geslaagde dag!

Dippen in ijswater en expeditie-voorbereiding

Dag 28 – Vrijdag 17 februari

Wylde Leren ijszwemmen

Vandaag hadden we weinig op de planning staan. We zouden ergens op de dag een voorlichting krijgen van de grote expeditie. We begonnen de dag natuurlijk met wat zelfstudie. Ik ben bijna klaar met al m’n werk, alleen nog een paragraaf van Natuurkunde. Tijdens de lunch hoorden we dat we even een dipje in ijswater zouden nemen, dus zijn we naar het meer gereden. Deze keer probeerde ik langer in het water te blijven en mijn adem onder controle te houden. Dit lukte uiteindelijk best goed, maar was wel best wel koud ☺.

Voorbereiden expeditie wylde leren

Na het ijszwemmen kregen we op de campus uitleg over de expeditie. Hierin werd de route uitgelegd en het weer besproken etc.. De eerste dag gaan we een niet hele lange afstand afleggen, maar wel best wel stijl omhoog en is dus het meest intensief volgens Olaf. Verder was het weer prima, koud en op sommige dagen storm, maar vooral mooi weer. Ook kregen we te horen wie onze begeleiders zouden zijn: Christina en Sander. Deze hadden we al eerder ontmoet bij het ijsklimmen en ze zijn meerdere keren mee geweest met het skiën in Rauland (grote skigebied). Ik had verwacht dat Olaf of Asbjorn ook mee zouden gaan, maar alleen Christina en Sander komen. Ik ben benieuwd!

Morgen hebben we een dagje vrij, dus raadt Olaf aan om dan goed de rust te pakken. Misschien even naar de winkel te gaan om genoeg snacks enzo te kopen, dus dat ga ik morgen doen.