Tijdens het avontuur Fluitend door de Fjorden schrijft elke leerling/begeleider een blog over een aantal dagen. Lees jij mee met alle avonturen?!

Dag 6 – dinsdag 24 mei 2022
Terwijl ik rond half 8 met medebegeleider Alba nietsvermoedend naar het hoofdgebouw loop voor het ontbijt, word ik gelijk vermoord. Het spel “Gotcha”, dat gisteren voor het avondeten is opgestart, loopt vandaag nog door tot aan het avondeten. En aangezien vermoorden in de slaapkamers niet mag (wij slapen samen in een studio), ziet Alba haar kans schoon zodra we de deur uitstappen. Na een heerlijk ontbijtje dat door het keuken personeel is klaargezet, komt Asbjørn binnen lopen om ons voor te bereiden op het kajakken. Omgekeerde wereld vandaag, want waar we standaard zelfstudie doen in de ochtenden en een activiteit in de middag, doen we het nu andersom. Nadat iedereen zich in een wetsuit met bijbehorende schoenen heeft gewurmd en een passend zwemvest heeft gevonden, wordt de trailer volgeladen met kajaks en gaan we op pad naar het strandje bij het meer vlakbij Seljord.

Eenmaal op het strandje is het regenachtig en blijkt het behoorlijk koud te zijn doordat er al snel een behoorlijke wind opsteekt. Zelfs met het thermo-ondergoed onder onze de wetsuits, is warm blijven een uitdaging. We slaan ons er echter doorheen en volgen de uitleg die Asbjorn ons geeft over de techniek van het kajakken en hoe je weer terug de boot in komt als je kapseist. Eindelijk mogen we het zelf gaan proberen. Na wat wiebelige pogingen om in de boot te komen, heeft iedereen de smaak al snel te pakken en varen we lekker heen en weer voor het strandje. Vanwege de harde wind besluiten we om nu geen tochtje te gaan maken, maar een stukje veiligheidstraining te doen: jezelf doelbewust uit de boot in het water laten vallen en er weer terug in klimmen. Wat is dat water koud (7 °C)! Nadat alle kajaks weer op de trailer liggen, kleden we ons snel om in een poging weer een beetje warm te worden.

Eenmaal terug op de Folkehøgskule staat er een lekkere maaltijd voor ons klaar met vis, verse geschrapte worteltjes en friet. Na een sportieve ochtend is het tijd voor de zelfstudie. Zoals altijd starten we deze op bij het scrumboard, waar iedereen op post its schrijft wat ze in de komende vier uur zelfstudie willen gaan doen. Vincent en Alba maken een start met de mentorgesprekjes, terwijl ik een doos met kantoorartikelen uitzoek van de stichting, toezicht hou op de zelfstudie en leerlingen help met eventuele vragen. In de pauze zorgen we voor wat beweging met een aantal potjes lummelen om daarna weer door te bikkelen tijdens de zelfstudie. Ze zelfstudiesessie ronden we af rondom het scrumbord, om te bespreken hoever iedereen is gekomen met zijn doelen van die dag en te horen of de leerlingen ergens tegenaan lopen.

Nog even een half uurtje vrije tijd voordat we om 19:00 weer aan tafel schuiven voor het avondeten. Doordeweeks worden het ontbijt en de lunch klaargemaakt door het keukenpersoneel, voor het avondeten (brood en restjes van de lunch) dragen we zelf zorg. Dit pakken de trainees heel goed op en ze maken hier netjes een schema voor. We ronden de dag, in tegenstelling tot de eerdere dagen, af met een minder actieve activiteit. Lekker even alle hersencellen uit en lachen met de film Mean Girls.

Dag 7 – woensdag 25 mei 2022
Nadat ik weer ruim voor mijn wakker ben geworden (ik zit nog steeds in het ritme van twee kleine kinderen thuis), bel ik met mijn man en kindjes. Waar ik de eerste dagen absoluut geen last heb gehad van heimwee, slaat het nu ineens toe. Vincent en Alba nemen de zelfstudie daarom even voor rekening, zodat ik even wat tijd voor mezelf kan nemen.

Na een uurtje kan ik weer vol goede moed aan de slag en bespreek ik samen met onze Noorse begeleider Asbjørn de mogelijkheden voor de avonturen van volgend schooljaar. Met het gebruikelijke scrumbord ronden we de zelfstudie vanochtend een uurtje eerder af om vroeg te lunchen en weer de kajaks in te stappen. Na de training van gisteren, zijn we klaargestoomd voor een langere tocht over het water. Genietend (en puffend in onze thermo) van een heerlijk zonnetje en een geweldige omgeving maken we een prachtige tocht over het Seljordvatn (meer).

Eenmaal terug op de Folkehøgskule heeft iedereen weer even wat tijd voor zichzelf. Alle wetsuits worden weer in de droogruimte bij de wasmachines gehangen. Dit is een grote ruimte in de kelder van het Vinkingen gebouw, waar meerdere ventilatoren en verwarmingselementen hangen om de spullen droog te krijgen. Ook komt de schoolkat, die we tot Margarita hebben gedoopt, weer gezellig even buurten bij het appartement van de begeleiders. Het laatste uurtje voor het avondeten gaan we, met gezonde tegenzin, nog een uurtje aan de zelfstudie.

In de avond is het weer tijd voor een groepsactiviteit. Na de warming up van eerder deze week, gaan we dit keer echt aan de theater sport. Best spannend in het begin, en de trainees lijken niet allemaal even enthousiast om eraan te beginnen. Maar uiteindelijk heeft iedereen met veel plezier deelgenomen aan de verschillende improvisatie spellen. Een hele overwinning! De dag wordt, voor diegenen die willen, creatief afgesloten met het schrijven van een brief naar huis, lekker tekenen en waterverven.

~ Marybeth (begeleider)