Van 18 mei t/m 17 juni 2023 zijn negen middelbare scholieren en drie begeleiders op avontuur in Noorwegen met Fluitend door de Fjorden 2023. Tijdens het avontuur schrijft elke leerling een blog over een aantal dagen. Dit keer is avonturier Bloeme Zijlstra uit Nijkerk aan de beurt. Lees jij mee met alle avonturen?!”

Dag 19 – Maandag 5 juni

Vandaag is de dag dat we naar het vakantiehuisje van Asbjørn in de fjorden gaan. De ochtend begon prikkend voor Tess die voor het ontbijt in een punaise ging staan. Tijdens de pauze van de zelfstudie moest iedereen ski’s en skischoenen passen. Dit was een bijzondere ervaring doorat het 22 graden was en we pal in de zon stonden. We kregen als lunch nog Alena’s lievelingsmaaltijd, namelijk Noorse goed gevulde soep.

De laatste dingen werden ingepakt en om kwart over twee zat alles in de aanhangwagen, klaar voor vertrek. Tijdens de 4 uur lange autorit werd er geslapen, werden er series gekeken en werd er eindeloos naar de prachtige natuur gekeken. Als pitstop hadden we de mogelijkheid om te sleeën bij de Haukeliseter fjellstue, die we zeker benut hebben. We kregen blauwe matjes en roetsjte van de heuvels. Dit ging niet heel soepel (de heuvels waren vrij plat) en er was veel gehobbel en buik geglij. Sneeuwpop Olaf werd in elkaar geknutseld en helaas daar achtergelaten.

De reis zette zich voort. Na een tijdje rijden kwamen we langs een prachtige waterval, de Låtefossen. Daar hebben we pauze gehouden om foto’s te maken en genoten van het uitzicht. Er volgde nog één tussenstop bij de supermarkt. Kee vroeg zich af waarom de chocola hier zo duur is en dacht dat er misschien een chocolade belasting op zat ;) Om half 9 kwamen we aan bij het vakantiehuisje (in Nederlandse termen is het een villa). De kamers werden verdeeld iedereen installeerde zich. Het avondeten bestond uit zelf gesmeerde broodjes en we smeerden ook alvast broodjes voor het ontbijt en de lunch voor de volgende dag. Met uitzicht op de fjord vanuit het slaapkamerraam vielen we in slaap.

Dag 20 – Dinsdag 6 juni

De ochtend begon met een wekker walhalla en ontbijten in het busje onderweg naar de gletsjer. Mensen haalden hun slaap in tijdens het uurtje rijden en bereidden zich voor op het avontuur dat ging komen. De meerderheid van de groep had nog nooit geskied dus de zenuwen waren aanwezig. Toen we aankwamen bij de gletsjer van het Fonna Glacier Ski Resort zocht iedereen hun setje ski spul en al snel gingen we met het liftje omhoog. Iedereen overleefde de lift en bovenaan de berg werd het allemaal heel echt.

De groep werd opgesplitst in een beginnersgroep en een ervaren groep. Het was even oefenen maar na twee uur en een flink aantal valpartijen later, konden alle beginners goede bochtjes maken en zelfverzekerd van de berg af. Het weer was perfect met weinig wind en veel zon. In de pauze genoten we volop van de zon en vulden we ons met brandstof zodat we nog drie uur konden door skiën. Om tien voor vier gingen nog wat mensen voor hun laatste rondje en om half 5 zaten we ingepakt, moe en voldaan in de bus.

Eenmaal terug maakte Asbjørn de barbecue aan en de tafel was al snel gevuld met allerlei lekkers (net een Pintrest plaatje). Hier waren we allemaal we even aan toe. Het uitzicht was prachtig en de verhalen over de gletsjers van Asbjørn maakte dat we enorm genoten. Mika en Kee namen nog even een frisse duik en besloten samen met Noortje om buiten in de tuin te slapen.

Met een glimlach op mijn gezicht sluit ik deze blog af, dankbaar voor de onvergetelijke dag op de gletsjer die we samen hebben mogen beleven.