Skiën, langlaufen, honden sledding, vuur maken, snow cave graven, ijsklimmen, ijszwemmen en op ijskoude expedities gaan. Dit alles had ik nog nooit eerder gedaan. Het was niet altijd even gemakkelijk deze activiteiten onder de knie te krijgen. Maar uiteindelijk lukte het toch om deze technieken te beheersen. Dit gaf mij een enorme kick.

Ook was het fijn om te zien dat, met elke activiteit die we deden, de   groep steeds hechter werd en we elkaar steeds beter gingen steunen. Het was erg belangrijk dat iedereen in de groep aanwezig was en actief meedeed, anders dan kun je gewoon helemaal niet als een groep functioneren. Als dit niet het geval is, wordt zo’n expeditie erg zwaar en kan het zelfs gevaarlijk zijn.

De eerste keer dat ik informatie kreeg over de reis naar Noorwegen wist ik het meteen! Ik moest en zou deze reis maken. Ik dacht: als ik dit niet doe dan krijg ik er de rest van mijn leven spijt van.

Het was oktober en het duurde niet meer zo lang, ik kon niet wachten op dit geweldige avontuur. Ik heb altijd al naar Noorwegen gewild. Eindelijk was het zo ver. Half januari, een week voor vertrek, hadden we de kennismaking met de docenten en de andere trainees die mee zouden gaan. Het was wel een gek idee om 1,5 maand weg te zijn van huis met mensen die ik totaal niet kende.

Eenmaal in Noorwegen bij Seljord Folkehogeskule werd de groep in tweeën gedeeld in verband met de huizen waar wij verbleven. Het duurde even voordat ik mijn plekje in de groep had gevonden. Ik heb in deze 6 weken zoveel nieuwe en mooie dingen meegemaakt. Dit zal ik natuurlijk nooit meer vergeten.

Tijdens deze reis ontwikkel je je niet alleen in de activiteiten, je ontwikkelt jezelf ook op allerlei andere vlakken. Zo ga je misschien het leven anders bekijken of je gaat gewoontes aanpassen, je leert jezelf kennen of je leert een andere jij kennen. Het is allemaal mogelijk. Ik zou jullie natuurlijk alles over deze reis willen vertellen, maar veel van deze dingen zijn niet te verwoorden. Het zijn dingen die je mee moet maken en moet voelen. En ik vertel ook niet alles omdat je het toch echt zélf moet ervaren wil je begrijpen wat ik bedoel.