Trainee Mart schrijft een uitgebreide blog tijdens het avontuur Jouw Noorderlicht. Volg hem tijdens de 6 weken die hij in Noorwegen.

Maandag 14 februari 2022
Het om kwart voor 8 ontbijten was het niet geworden. Tegen de tijd dat iedereen door had dat we bij het grote gebouw moesten zijn was het al over 8 uur. Hetzelfde ontbijt als de andere dagen, een buffet van ontbijtgranen en brood. De zelfstudie deden we in een gebouw dat iets hoger lag. Hier was de plek waar ze met leer en hout werkte. We splitsten op, in een lokaal 2 mentorgroepen en in een lokaal 1 mentorgroep. Ik zat bij Adriaan en wij waren de groep die alleen zaten.

Het begon met een kleine meting van Adriaan over hoe het met schoolwerk ging. Iedereen in mijn groepje liep bij of zelfs voor behalve ik. Met al een halve week achterstand en vele deadlines ging het niet zo goed. Samen hebben we de eerste anderhalf uur een planning lopen maken. Dit was vooral Adriaan die probeerde te snappen wat ik moest doen, zelf had ik dit wel redelijk op een rijtje. Ik had er dus ook niet zoveel aan en met de stress die ik toen had raakte ik een beetje gefrustreerd. Het was toch anderhalf uur bijna verspilt. Uiteindelijk waren we wel klaar en kon ik met wiskunde beginnen, ik heb veel minder af gekregen dan ik had gehoopt.

Na de lunch kregen we een rondleiding door alle kamers van de 3 gebouwen. Het eerste gebouw, waar we aten, bevatte de keuken/eetzaal met ernaast een sportzaal en gym. Friso was helemaal blij, hij kon weer gaan sporten. Ook waren er een aantal douches. Gebouw twee is waar onze zelfstudieruimte zat, he Vikinggebouw, waar de Noren met hun handen dingen maken en waar zich een washok met droogruimte bevindt. Het derde gebouw, de administratie, is misschien wel het leukst. Met een kleine filmzaal, muziekzaal en zang zaal was er het meeste te doen. Tijdens de rondleiding heb ik wel (schatting) 7 piano’s/keyboards gezien. Dit verraste mij heel erg. Wel super leuk natuurlijk.

Aan het einde van onze rondleiding gingen we in de sportzaal trefbal in 4 teams spelen met onthoud, dus als degene die jou afgooide af was mocht je er weer in. Natuurlijk had mijn team gewonnen. Nog met Isa en Juliette gevolleyballed, Boris en Friso deden iets later ook mee.

Rond half 4 gingen we nog naar de winkel, ik heb een leuk boekje om in te tekenen gekocht. Anders had ik namelijk geen papier. Ook had ik nog een pak koekjes gekocht. Hierbij zei de pinautomaat alleen: “vennligst for kort” wat google translate vertaald naar “alsjeblieft te kort”. Sophie heeft dus even voorgeschoten.

Na het avondeten, pasta, hadden we een gesprekje met de leiding over bepaalde dingen. Dingen zoals of we een team zijn, hoe zelfstandig we zijn en of we het meer een educatieve of leuke reis vinden. We spraken ook af dat we zondag een tafeltennistoernooi zouden hebben, erg leuk natuurlijk.

Het afwassen moest ook nog gebeuren, Isa en Anna v zouden dit doen. Gijs en ik gingen helpen omdat we gewoon super aardig zijn en heel misschien niks anders te doen hadden. Er stond ook nog een grotere pan/machine waarin pasta zat, deze moesten we ook nog schoonmaken. Dit was een lastige klus omdat het helemaal vast zat. Met wat mesjes, veel water en zeep is het uiteindelijk gelukt. Isa en Anna v waren ondertussen snel weg gelopen. De twee Anna’s speelden piano. Beide konden het echt heel goed.

Dinsdag 15 februari 2022
We gingen weer ontbijten en deden onze zelfstudie, deze keer zat ik in de andere ruimte. Adriaan hielp me weer even op weg. Een aantal mailtjes gestuurd voor verduidelijking van opdrachten en wiskunde/frans geleerd. Ik moest een half uurtje eerder weg om de lunch voor te bereiden met Isa en Friso. Na de lunch zouden we een berg beklimmen tot 830 meter hoogte. Dit bleek veel zwaarder te zijn dan ik had verwacht. Halverwege deed ik sneeuwschoenen aan en kon ik een pad maken voor de rest. Deze schoenen hadden een grotere oppervlakte waardoor je niet helemaal wegzakte maar wel naar mijn gevoel beter weggleed.

Eenmaal bovenop de berg was er een adembenemend uitzicht. Tijd om foto´s te maken. Ook stond er een paaltje met een groen doosje eraan. Asbjørn vertelde dat je hier een kaartje met je naam in kan stoppen, helaas had ik geen pen en papier of ander schrijfmiddel. Het leukste was natuurlijk de berg af gaan. Zonder sneeuwschoenen, gewoon rennen. Op een stukje bijna helemaal bovenaan was er een soort glijbaan, iedereen ging er gewoon zittend vanaf glijden. Halverwege is er nog wat in de sneeuw geworsteld en zijn een aantal mensen wezen buik glijden.

Als avondeten hadden we fish en chips en daarna bleven we nog even hangen en praten. Anna V leerde me een deel van een heel mooi pianostuk. Wel gingen we op tijd slapen, morgen moeten we namelijk om 7 uur ontbijten. Dan gaan we hondensleeën. Super veel zin in!