Langs de oevers van een nieuwe tijd

 

DE GROENE KOERS

Je been beweegt op en neer en je kijkt maar weer eens uit het raam. Op de achtergrond vertelt de docent hét verhaal van deze tijd. Voor de zoveelste keer: het klimaat bevindt zich in een noodtoestand en vraagt directe actie. En daar zit je dan in de schoolbank: weinig dat je er op dat moment aan kunt doen.

Tijden veranderen, voor Nederland, het klimaat én voor jou! Het ene moment zit je op school en het andere moment weer thuis achter je scherm. Maar dat zijn niet de plekken waar je écht iets kunt doen aan het veranderende klimaat. Waar dat wel kan is op zeilschip de Vrijbuiter die een route door het nu en de toekomst van Nederland vaart.

Stap in de nazomer van 2023 samen met leerlingen uit het hele land aan boord van zeilschip De Vrijbuiter en vaar langs de ‘oevers van een nieuwe tijd’ van Zierikzee tot Den Helder. We vertellen je er graag alles over op de online informatieavonden die we komende tijd organiseren!

Gedurende de zomer vaart De Vrijbuiter door heel Nederland. Van Zierikzee en Veere, via Gouda en Rotterdam, tot aan de Waddeneilanden. Wil jij een keer een kijkje nemen aan boord? Voel je vrij om in de agenda van De Vrijbuiter te zoeken naar een moment dat het schip bij jou in de buurt is en neem contact op met ons of het schip om te checken of je even kunt komen buurten! Super gezellig!

DIT IS JE KANS!

Eindelijk kun je je handen uit de mouwen steken en een positieve impact maken op de wereld! Samen met onze unieke partner, het schip De Vrijbuiter gaan we duurzaam DOEN en kan jij bijdragen een nieuwe toekomst voor ons allemaal. Met een groep van 16 middelbare scholieren leef je voor drie weken samen op het schip en vaar je langs de oevers van de Nederlandse binnenwateren.

Tijdens de reis vervoer je vracht CO2 neutraal (namelijk zeilend!) en ga jij aan het werk bij zelfvoorzienende landgoederen, plastic recycling bedrijven, zeewierfarms en andere duurzame initiatieven die op en langs het water oppoppen. Ondertussen wordt er lesgegeven door ervaren docenten en is er tijd voor ontspanning samen met je medeavonturiers. Laat je samen met ons meevoeren door de wind in deze zoektocht langs de oevers van een nieuwe tijd. Voor jou en deze wereld!

DETAILS

Doelgroep – 14+ (3/4 VMBO, 3/4/5 HAVO en 3/4/5/6VWO)
Voor jongeren die hun toekomst met een visie tegemoet willen gaan.
Waar – Langs de oevers van Nederlandse binnenwateren
Data herfst – 24 sept – 14 okt 2023
Kosten herfst€1500€2500*

* Wij begrijpen dat het een groot bedrag is. Naast dat de organisatie nog bezig is om ondersteuning van fondsen te krijgen om de prijs omlaag te krijgen, bieden wij ook een traject aan waarbij we de leerlingen aanmoedigen en begeleiden om ook zelf een deel van het bedrag bij elkaar te verzamelen! Meld je hier aan voor een fondswerftraining.

Meer weten – over het programma, de begeleiders en hoe het in zijn werk gaat met school? Meld je dan aan voor een informatiebijeenkomst!

Als ouders zijn wij heel erg blij dat onze dochter dit najaar de kans heeft gehad om mee te varen op de Groene Koers. Zo’n unieke ervaring, waarbij jonge mensen letterlijk hun blik kunnen verruimen en een frisse wind door hun gedachten kunnen laten gaan, gun je ieder kind! Onze dochter heeft genoten van het zeilen en van de saamhorigheid in de groep. Ze heeft veel ontdekt over zichzelf en over wat ze graag wil doen in haar leven. Dat is buitengewoon waardevol en we zijn daar zeer dankbaar voor!
Anne-Marie Benschop

ZEILSCHIP ‘DE VRIJBUITER’

We werken samen met het groene Zeeuwse schip De Vrijbuiter met schipper Wybe Radstake. Centraal staat het zeilen en het ervaren van de natuur op het water.

De Vrijbuiter gaat voor kwaliteit en beleving in plaats van kwantiteit en snelheid. Daarom vervoert het schip ook al zijn vrachten zoveel mogelijk zeilend. De professionele bemanning staat ook altijd garant voor gezelligheid en de schipper kent fantastische plekjes om voor anker te gaan of droog te vallen.

Je zult aan boord echt deel uitmaken van de bemanning:

  • je slaapt niet in een bed maar in ‘een bunk’
  • je draagt geen jas maar een zeilpak
  • je spreekt niet van ‘links en rechts’ maar van ‘bak- of stuurboord’
  • en de poolster, die weet je feilloos te vinden om richting het noorden te varen.

Ook zullen we enkele vrachten inladen en de zeilen hijsen om vrachten van bijvoorbeeld een lokale boer naar een cultureel festival te brengen. Dat wordt spierballen kweken!

Volg @vrijbuiterzeilen ook op Instagram!

ROUTE EN ACTIVITEITEN

Ontdek op een avontuurlijke zeilreis over de Nederlandse binnenwateren wat je bijdrage kan zijn aan een nieuwe tijd! Nederland heeft altijd een sterke band met het water gehad en juist nu ontstaan overal langs en op het water nieuwe creatieve en duurzame ondernemingen.

Tijdens vorige edities maakten we bijvoorbeeld een ontdekkings-zeiltocht vanuit Zierikzee via onder andere Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn naar Den Helder. 

Elk avontuur van De Groene Koers heeft zijn eigen route! Enkele voorbeelden van locaties en activiteiten:

  • Wildwier plukken in de Grevelingen
  • Vergeten appels en peren plukken bij een biologische boomgaard in Bruinisse
  • Graan vervoeren van Zierikzee naar Puttershoek
  • Plastic jutten langs de schelde in Antwerpen
  • Helpen op een zelfvoorzienend landgoed in Workum
  • Plastic “houten” voor historische schepen van afvalplastic op een scheepswerf in Hoorn

Je leest het al, het wordt geen luxe reisje om achterover te leunen. Je leeft in een groep, leert problemen creatief op te lossen en bestudeert de zeebodem en de sterren. Zeil mee en leer de route uit te zetten, rekening houdend met getijden en windrichting. Zet de juiste zeilen en kook mee.

Volg hier @wyldeleren op Instagram.

MEER OVER ‘ DE GROENE KOERS’ 

Niet knikkebollen in een klaslokaal maar leren op de Groene Koers met de wind in je haren

BRON: PZC, 28-9-2021

ZIERIKZEE – Niet knikkebollen in een klaslokaal, maar weidse uitzichten en de wind door je haren. Volop lerend. Over klimaat, duurzaamheid, schepen en water. Twaalf leerlingen uit heel Nederland zijn aan boord gestapt van De Vrijbuiter in Zierikzee. In drie weken tijd trekken zij kris-kras door Nederland, met de organisatie ‘t Wylde Leren. Grotendeels varend op de wind. ,,Het is een interessante puzzel”, typeert schipper Wiebe Radstake het avontuur.

> Lees via deze link het hele artikel en filmpje.

Bekijk de aftermovie van de Groene Koers 2021 en hoor hoe de jongeren het hebben ervaren!

FILM DOOR: FINN VAN DEN IJSSEL