W Y L D E  F A R M – PILOT

Wel de wetten van Newton kennen, maar geen idee hoe je een huis bouwt of elektriciteit aanlegt? Wel in Binas de temperatuur van een ster opzoeken, maar geen enkel sterrenbeeld aan de hemel herkennen? Wel biologielessen gehad, maar nog nooit een tijd lang in de natuur en met dieren doorgebracht? Wel lessen over klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit, maar er niets aan kunnen doen? Herken jij dit? Tijd om daar wat aan te doen, gewoon onder schooltijd!

Voor deze pilotreis kom je met een groep van 10-14 leerlingen uit alle hoeken van Nederland voor één tot zes weken meebouwen aan de boerderij ‘De Grote Modderkolk Loenen’. Jullie worden als groep en individu klaargestoomd om zoveel mogelijk zelfstandig de Wylde Farm te runnen. 

Eén ding staat vast: op onze Wylde Farm is er voor iedereen, en door goed samen te werken, oneindig veel te leren en te bereiken.

Details

 

Wat  – Met een groep jongeren samenwerken op een natuurinclusieve boerderij

Doelgroep – Bovenbouw middelbare school [14+ vmbo/havo/vwo] en MBO, HBO

Waar – Herenboeren de Grote Modderkolk, Loenen, Nederland

Reisdata –  mei – juni 2024 – (1-3 weken is mogelijk)

Kosten – €500,-  tot €750,- per week, inclusief transport, accommodatie, maaltijden, excursies, coaches en docenten.

Meer weten – over het programma en de begeleiders? Vraag informatie aan.

En kom naar de open avond!

Wat doe je op de Wylde Farm?

Je kunt er van alles doen, net wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. Misschien wil je wel helpen bij het bouwen van een Zweedse sauna hut? Of de leiding nemen over de verzorging van de lammetjes, kippen en biggen? Of maak je ontwerpen en plannen hoe het terrein met het voedselbos eruit moet gaan zien? Of maak je liever je handen écht vuil, en oogst je de groenten en fruit om deze te verwerken tot lekkernijen die we in onze winkel verkopen.   

Je bouwt mee aan

Je begrijpt: jij, als jeugd en de toekomst, steekt hier de handen uit de mouwen om aan te tonen dat het anders kan. Je leert omdat je iets wilt weten/kunnen, je boert terwijl je de natuurlijk herstelt, en je hebt het naar je zin met je leeftijdsgenoten. Zo bouwen we in tien jaar, lichting na lichting, wat moois op.

Een braakliggend terrein -of een groene vlakte- van enkele hectaren groot, toveren we om tot een bedrijvige plek waar de (eetbare) natuur uit zijn voegen barst, waar een hechte groep samenwerkt en een uitdaging aangaat, en waar het bulkt van de creativiteit en leergierigheid. Dat alles door en met middelbare scholieren en onder begeleiding van vakdocenten en andere professionals (elektriciens, aannemers, boeren, permacultuur experts, noem ze maar op). Oh ja, onder schooltijd :). Lees hier hoe je met voorsprong terug op school komt.

Locatie

Aan de rand van het prachtige natuurgebied de Hoge Veluwe, net buiten Loenen, ligt Herenboerderij de Groote Modderkolk. Mensen uit de wijde omgeving fietsen of wandelen hier graag over het open erf op zoek naar de varkens, koeien en kippen. Of ze komen genieten van de akkers die vol met verse biologische groentes en fruit staan. 

Het terrein wordt gepacht van natuurmonumenten door de ruim 200 leden, die samen het boerenbedrijf runnen en daarvoor een boer in dienst hebben. De leden verdelen de opbrengst van het land, en zo hebben ze een vers, biologisch en locaal alternatief voor de ‘blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland in een plastic bakje’.

De herenboerderij is een begrip in de omgeving: het staat bekend om zijn gastvrijheid en heerlijke verse producten voor zijn leden. Ook werken ze natuurinclusief: het is een fijne plek voor mens, plant en dier (insect). Samen verdelen ze de opbrengst van de akkers. 

Het zijn hele warme, geduldige mensen die de leerlingen verantwoordelijkheid geven en ze van alles willen leren. Vandaar dat zij niet twijfelden toen ze hoorden dat ‘t Wylde Leren op zoek was naar een partner!  En wij niet andersom.

Verder is de boerderij ook een mooie uitvalsbasis voor allerlei expedities. Een middagje mountainbiken? Let’s go! Slapen in het wild midden in het natuurparkde Veluwen? Waarom niet!? En wat dacht je van surfen of kayakken op het Bussloomeer? Kortom genoeg te doen in de vrije tijd!