Langs de oevers van een nieuwe tijd

Tijden veranderen, voor Nederland, het klimaat én voor jou! Het ene moment zit je op school en het andere moment weer thuis achter je scherm. Maar dat zijn niet de plekken waar je écht iets kunt doen aan het veranderende klimaat. Waar dat wel kan is op zeilschip de Vrijbuiter die komend najaar een route door het nu en de toekomst van Nederland vaart. Stap van 19 september tot 9 oktober 2021 samen met leerlingen uit het hele land aan boord van zeilschip De Vrijbuiter en vaar langs de ‘oevers van een nieuwe tijd’ van Zierikzee tot Den Helder. We vertellen je er graag alles over op de online informatie-avonden die we komende tijd organiseren! 

Je been beweegt op en neer en je kijkt maar weer eens uit het raam. Op de achtergrond vertelt de docent hét verhaal van deze tijd. Voor de zoveelste keer: het klimaat bevindt zich in een noodtoestand en vraagt directe actie. En daar zit je dan in de schoolbank: weinig dat je er op dat moment aan kunt doen.
Dit is je kans

Eindelijk kun je je handen uit de mouwen steken! Samen met onze unieke partner, het schip De Vrijbuiter gaan we duurzaam DOEN en kan jij bijdragen een nieuwe toekomst voor ons allemaal. Met een groep van 16 middelbare scholieren leef je voor drie weken samen op het schip en vaar je langs de oevers van de Nederlandse binnenwateren.

Tijdens de reis vervoeren vracht CO2 neutraal (namelijk zeilend!) en lopen ministages bij windparken, plastic recycling, zeewierfarms en andere duurzame initiatieven die op en langs het water oppoppen. Ondertussen wordt er lesgegeven door ervaren docenten en is er tijd voor ontspanning samen met je medereizigers. Laat je samen met ons meevoeren door de wind in deze zoektocht langs de oevers van een nieuwe tijd. Voor jou en deze wereld!

Details

Doelgroep – 14+ (3/4 VMBO, 3/4/5 HAVO en 3/4/5/6VWO)
Voor jongeren die hun toekomst met een visie tegemoet willen gaan.
Waar – Langs de oevers van Nederlandse binnenwateren
Reisdata – 10 april – 2 mei 2022*
Kosten – ca. €2650*

* Data en prijs moeten nog definitief worden vastgesteld. Wij begrijpen dat het een groot bedrag is. Naast dat de organisatie nog bezig is om ondersteuning van fondsen te krijgen om de prijs omlaag te krijgen, bieden wij ook een traject aan waarbij we de leerlingen aanmoedigen en begeleiden om ook zelf een deel van het bedrag bij elkaar te verzamelen! Een aantal keer per jaar organiseren wij daarom een fondswerftraining. 

Meer weten – over het programma en de begeleiders? Kom naar een van online open informatieavonden.

Zeilschip ‘De Vrijbuiter’

We werken samen met het groene Zeeuwse schip De Vrijbuiter met schipper Wybe Radstake. Centraal deze route staat het zeilen en het ervaren van de natuur op het water. De Vrijbuiter gaat voor kwaliteit en beleving in plaats van kwantiteit en snelheid. Daarom vervoert het schip ook al zijn vrachten zoveel mogelijk zeilend. Daarnaast staat de professionele bemanning altijd garant voor gezelligheid en kent de schipper fantastische plekjes om voor anker te gaan of droog te vallen.

Je zult aan boord echt deel uitmaken van de bemanning:

  • je slaapt niet in een bed maar in ‘een bunk’
  • je draagt geen jas maar een zeilpak
  • je spreekt niet van ‘links en rechts’ maar van ‘bak- of stuurboord’
  • en de poolster, die weet je feilloos te vinden om richting het noorden te varen.

Ook zullen we enkele vrachten inladen en de zeilen hijsen om vrachten van bijvoorbeeld een lokale boer naar een cultureel festival te brengen. Dat wordt spierballen kweken!

Volg @vrijbuiterzeilen ook op Instagram!

Route en activiteiten

Ontdek op een avontuurlijke zeilreis over de Nederlandse binnenwateren wat je bijdrage kan zijn aan een nieuwe tijd! Tijdens De Groene Koers in de hersft van 2021 maakten we bijvoorbeeld een ontdekkings-zeiltocht vanuit Zierikzee via onder andere Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam en Hoorn naar Den Helder. Nederland heeft altijd een sterke band met het water gehad en juist nu ontstaan overal langs en op het water nieuwe creatieve en duurzame ondernemingen.

Elk avontuur van De Groene Koers heeft zijn eigen route!! Enkele voorbeelden van locaties en activiteiten:

  • Wildwier plukken in de Grevelingen
  • Aanmeren bij biologische boeren in Zeeland
  • Mosselen vervoeren naar Antwerpen
  • Naar de plastic vangarmen in Rotterdam
  • Ervaar de groene revolutie in Amsterdam
  • Vracht vervoeren naar een festival op Vlieland

Je leest het al, het wordt geen luxe reisje om achterover te leunen. Je leeft in een groep, leert problemen creatief op te lossen en bestudeert de zeebodem en de sterren. Zeil mee en leer de route uit te zetten, rekening houdend met getijden en windrichting. Zet de juiste zeilen en kook mee.

Volg hier @wyldeleren op Instagram.

Wiebe’s Wylde Kapiteinslog
Wiebe Radstake is de schipper van De Vrijbuiter. Het zeilschip waarmee we de Groene Koers gaan varen. In de aanloop naar ons avontuur zal hij ons af en toe met een kapiteinslog meenemen in de avonturen die hij beleeft met zijn schip.

  1 juli 2021 – “Daar zit ik dan op de bolder op het achterdek, de wind op de kont van het schip en een koffie in m’n hand, we zeilen nu weg van Rotterdam naar Dordrecht, hebben nog net wat stroming van de maas mee daarheen en varen puur op de wind onder de Brienenoordbrug door. Daar ben ik 31 jaar geleden geboren zeggen mijn ouders altijd als we over de brug rijden. Hier zeil ik nu voor het eerst in mijn leven met een eigen schip, roestend vermogen denk ik erbij. We hebben de Kift aan boord en als we straks in September met jullie varen zal er ook wel weer veel muziek gemaakt worden aan boord van Vrijbuiter. Muziek in de zeilen en mooie verhalen. Daar ging en gaat het om bij Vrijbuiter, Suzan en ik hebben geen schip gekocht om rijk te worden (wie doet nou zoiets?) maar om mooie verhalen te verzamelen. Verhalen op het water, over muziek, het leven en het zeilen, misschien schrijven we ooit nog een boek maar nu eerst nog een koffie, en we moeten ook nog gijpen dus breng de bakstag maar hierheen zeg ik tegen mijn maat.”