Twee maanden geleden kwamen we met het Wylde Leren een aantal keer in de landelijke pers. Alhoewel de artikelen over het algemeen een prima genuanceerd verhaal houden, zijn er ook een aantal dingen uit zijn verband getrokken. De aandacht vraagt om een reactie.

Ten eerste: onze educatieve avonturen zijn veel meer dan schoolreizen. Het concept is zo veel meer dan een Rome- en/of Berlijnreis, waar leerlingen in een bus stappen, overdag matig tot niet geïnteresseerd achter de leraar aansjokken en in de avond met meegesmokkelde drank de boel op stelten zetten. Ook leerzaam, maar op een andere manier.

Bij ons krijgen de deelnemers écht verantwoordelijkheid en er wordt zes weken lang keihard gewerkt. De leerlingen doen veelal zelfstandig hun schoolwerk en ze leiden een zeer serieuze, uitdagende expeditie in de winterse natuur. Om daartoe in staat te zijn, hebben ze weken van training nodig en dient de groep echt op elkaar te kunnen bouwen. Je moet bepaalde outdoor-vaardigheden opdoen, je moet weten waar je eigen kwaliteiten liggen en je moet ervaren hoe je als groep samenwerkt. Dat leidt tot een enorme persoonlijke- en sociale ontwikkeling. Dát is het doel van onze avonturen. Het buitensport- en spel is slechts een middel om dat te bereiken.  

 

Ten tweede, wij zijn de eerste om toe te geven dat €3950,- veel geld is en niet zomaar voor iedereen is op te hoesten. We hebben er echter bewust voor gekozen om dit bedrag toch te vragen en met deze ‘exclusieve’ avonturen te beginnen als stichting.   

Het is een hoog bedrag, maar uit ervaring weten we: het is te doen. Wij helpen leerlingen met het werven van fondsen. Zij krijgen professionele training van de IJSBREKERS, stellen brieven en financiële planningen op, en ontvangen begeleiding bij de uitvoering van hun campagne. Ze zijn bijna een jaar bezig met het bij elkaar sprokkelen van het bedrag en leren hier een hoop van!

De afgelopen jaren hebben we zulke mooie voorbeelden voorbij zien komen: van een meisje die maaltijdsoepen voor de hardwerkende buurt kookte in Amsterdam-Noord, tot een jongen die bekend werd in Alkmaar als clown en goochelshow master op kinderpartijtjes. Dit fondsen werven is niet alleen minstens zo leerzaam als het avontuur zelf (denk aan het ervaren van de waarde van geld, het leren ondernemen, het hard werken om je dromen na te jagen etc.), het maakt ook expliciet onderdeel uit van het avontuur.

Verder, ons doel als stichting, en dit is zelfs wettelijk vastgelegd in onze statuten, is om het avontuurlijke onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken. De werkelijkheid is: je moet ergens beginnen. Tesla begon ook met een absurd snel optrekkende, dure wagen. Daar trok men de aandacht mee en zo kon men wat meer marge pakken om door te ontwikkelen. Het diende als startpunt om zo het daadwerkelijke doel te kunnen bereiken: elektrisch rijden veel toegankelijker maken met de Model 3, to save the planet!

Wij zijn begonnen met zeilreizen over de Atlantische oceaan en avonturen over Noorse hoogvlaktes. Inderdaad, zeer exclusief. Daardoor aantrekkelijk en in het oog springend. Het stelt ook ons in staat om écht kwaliteit te bieden en door te ontwikkelen.

Maar het concept van avontuurlijk onderwijs is eigenlijk heel eenvoudig en goedkoper: met een groep aan de slag in de natuur terwijl school doorloopt. Het kan overal: denk aan boerderijen waar je als groep schuren kunt bouwen en dieren kunt verzorgen; bedrijven waar leerlingen stage kunnen lopen om een windmolenpark aan te leggen; een camino de Santiago vanuit Nederland lopen; docenten opleiden zodat zij zelf avontuurlijk onderwijs kunnen neerzetten.

Zolang leerlingen maar uit het klaslokaal gaan, met een groep op pad zijn en leren van zichzelf en de groep, en nieuwe verantwoordelijkheden en omgevingen ervaren. Avontuurlijk onderwijs: “voor de wereld als klaslokaal”